7 Kasım 2012 Çarşamba

AROMATİK YAĞ YAPMA (DİY)



Minicik şişelerde yüksek fiyatlara satılan aromatik yağları kendimizde çok kolay yapabiliyoruz. Aktarlarda aromatik yağları gördüğümde hep elimizi uzatıp sonra geri çekmişimdir. Nedense hiç güvenemiyorum aktarlardaki aromatik yağlara, bu yüzden bu yazıyı okuyunca mutlu oldum =) İşte size aromatik yağların tarifi;


  • Öncelikle aromatik yağ yapmak için cam şişelere ihtiyacımız var. Önceden cam şişeleri sıcak, sabunlu suyla iyice yıkayıp kurutuyoruz.
  • Yağımızı aromalandırmak için bir su bardağı aromaya ihtiyaç var. Başlangıçta kolay başarı elde edebilmek için lavanta, biberiye gibi keskin kokulu bitkileri tercih edebiliriz. Bir bardak kuru lavanta çiçeği işimizi görecektir.
  • Yağı ne için kullanacağımız önemli.. Eğer cildimiz için kullanacaksak bebek yağı ya da badem yağı gibi yağları baz olarak kullanabiliriz. Genel amaçlı kullanım için ayçiçek yağı, eğer yemeklerde kullanmak istiyorsak da zeytinyağı kullanabiliriz.
  • Oda sıcaklığındaki 2 bardak yağımızı şişeye boşaltıyoruz.. Ölçümüz her zaman bir bardak aromaya iki bardak yağ.
  • Kavanozumuzun ağzını kapatarak güneşli bir yerde 4-5 gün bekletiyoruz. 4-5 gün sonra yağı süzerek, yen aroma koyuyoruz ve 4-5 gün daha beklettikten sonra tekrar süzüyoruz. Böylece yağımızın aromasını daha da keskinleştirmiş olduk.
  • Süzülmüş yağımızı, kremlerde, tatlılarda, jellerde kullanabilmek üzere serin bir yerde muhafaza ediyoruz.



  •  
    Bitkisel ve aromatik yağlar

    Hiç yorum yok:

    Yorum Gönder